Régi dízelnek sportos hang? Lehetséges!

Bár nem nagyon a jelenlegi témába illő dologról lesz most szó, de néha nekem is jól esik egy kis nosztalgia. Hogy csináljunk sportos, de mégis diszkrét hangot egy E39 25D vagy 30D esetében?
131989092_307500677212991_1741745774650737676_n.jpg

Szeretném az elején leszögezni, hogy senkit nem bíztatok a leírt dolog elvégzésében! 

A hangja szolid, kulturált de gyárinál sportosabb lett. A megengedett zajszintet nem haladja meg és hosszú távon is elviselhető.

A képlet nem túl bonyolult, egy kis okossággal otthon is simán elvégezhető, ha rendelkezésünkre áll pár dolog:
- akna vagy csápos emelő (ha nem félsz az autó alatt, akkor elég a sima emelő is)
- hegesztőgép (Awi vagy CO2)
- cső
- sarokcsiszoló
- a kipufogó leszedéséhez szükséges kulcskészlet
- tolómérő
- mérőszalag

unnamed.png

A kép nem tartalmazza a végdobot, de az is fontos szerepet játszik a történetben. Első lépésben szedjük szét a bilincseket (5-6), majd a 17-es kipufogó tartót és végül a 20-as gumiból is szedjük ki, és már széthúzva a kezünkben is van. Nem annyira kis dologról van szó, elég hosszú. Az 1-es az elsődleges katalizátor, amit NEM BÁNTUNK! A 2-es a kipufogó cső katalizátor. Én a 2-est eltávolítottam, mert annak hiányában is tudja az EURO3-as kibocsátási normát hozni és azért csak-csak dob a hangján is egy kicsit. - Tudom, hogy a BMW mérnökei éveken át dolgoztak a tökéletességen, úgy hogy ezt fel lehet fogni lázadásnak is. De térjünk vissza a barkácsolásunkhoz! - Sajnos rég' volt a dolog, így nem  feltétlenül emlékezhetek mindenre pontosan, gondolok itt a csövek átmérőjére. De amennyiben nem csal az "amnéziám" a 2-es előtt és után 50mm-es, majd 70mm-es a kipufogó csövünk. Szükségünk lesz mind a kettő átmérőjű csőre. Hosszát sajnos nem tudom megmondani. A 2-es katalizátort és a végdobot váltottam ki üres csővel. Én másik autó kipufogó rendszerét használtam fel (Kia Sportage illetve Mitsubishi Lancer EVO VIII), de ez nem követendő példa, ahogy ez az egész barkácsolás sem!  A végeredmény az alábbi videón hallani. A csörgő-zörgő hangot a nem megszorított bilincsek és felfogatás okozza. 

Pár hasznos tipp:

- Érdemes másik kipufogó rendszert használni, a sajátja mindig jól jöhet.

- Azért írtam, hogy CO2 védőgázas, fogyóelektródás ívhegesztéssel vagy az argon védőgázas, wolfrámelektródás ívhegesztéssel csináljuk, mert egy kis szaktudással gyönyörű varratokat lehet csinálni. Attól, hogy barkácsolás még lehet igényes.

- A hegesztéseket kezeljük le a rozsdásodás ellen pl.: festékkel

Kellemes szórakozást!